Marseille Zeep

 

Hoe wordt Marseille zeep gemaakt ?

Momenteel zijn er nog slechts een 5-tal ambachtelijke bedrijven waar er op een traditionele manier Marseille zeep wordt vervaardigd. De zeepfabrieken van Marius Fabre in Salon-de-Provence en de zeepfabriek Savonnerie du Midi in Marseille zijn er voorbeelden van. Authentieke Marseille zeep is een 100% natuurlijk product, gemaakt van minimaal 72% plantaardige oliën, zonder dierlijk vet, zonder enige toevoeging van kleur- en geurstoffen, noch synthetische toevoegingen. Het resultaat hiervan is een 100% biologisch afbreekbare kwaliteitszeep dat niet op dieren is getest.

Het eeuwenoude Marseillaanse productieproces omvat een hele reeks opeenvolgende handelingen die de kwaliteit en de zuiverheid van het product garanderen. Deze vervaardigingsregels werden al in 1688 vastgelegd door Lodewijk XVI, de Zonnekoning. Het totale productieproces duurt 14 dagen en verloopt als volgt :  

Warm mengen van grondstoffen : in grote ketels worden de plantaardige oliën met soda verzeept tot een zeeppasta.

Wassen : de zeeppasta wordt met zout water gewassen totdat er geen enkel sodaspoor meer te vinden is.

Koken : onder het wakend oog van de zeepmeester wordt de zeeppasta 10 dagen gekookt op een temperatuur van 120°C.

Zuiveren : de zeeppasta wordt opnieuw enkele malen gewassen met zuiver water. Deze handeling geeft de Marseillezeep haar puurheid, welke één van de karakteristieke eigenschappen is van authentieke Marseillezeep. 

Gieten : de nog warme zeeppasta (tussen de 50°C en 70°C) wordt vervolgens via een scharnierend houten transportbaan in cementen compartimenten gegoten.

Drogen : de zeep moet nu 2 dagen in open lucht drogen. Als de Mistral wind waait worden de noordelijke ramen opengezet om dit proces te versnellen.

Snijden : eenmaal droog wordt de zeep met behulp van een groot mes aan een lier in stukken van 35 kg gesneden. Die stukken worden dan met behulp van een machine in blokken met verschillende formaten versneden.

Stempelen : de zeepstaven worden handmatig van een stempel voorzien door ze erin te kloppen. Op de kubussen worden de stempels machinaal ingedrukt. Hieraan herken je dan ook de échte authentieke Marseille zeep.

De zeepfabriek Savonnerie du Midi

De oorsprong van de Provençaalse zepen ligt in de Alep-zeep. Dankzij de kruistochten en de daaropvolgende handel met het Westen, maakt de Middellandse Zee en vooral Marseille kennis met deze zeep. Als gevolg hiervan ontstaan er in de 12de eeuw de eerste zeepfabrieken in Marseille en in Salon-de-Provence.

De zeepfabriek Savonnerie du Midi produceert Marseille zepen volgens het Marseillaanse ambachtelijke productieprocédé zoals hierboven beschreven, verzeping in ketels, waarmee men de authenticiteit en natuurlijkheid van haar zepen onderstreept. En dit al sinds 1894 vanuit het 14de arrondissement van Marseille.

Zij gebruikt hiervoor het merk La Corvette dewelke de Marseillaanse traditie van het zeep maken combineert met een modern en kwalitatief product aanbod van Marseille zepen en schoonmaakmiddelen, die tevens Ecocert gecertificeerd zijn. Terug naar natuurlijke milieuvriendelijke praktijken met authentieke waarden, al meer dan 120 jaar !

De ambachtelijke Marseille zeep online kopen

Marseille zepen zijn dus gemaakt op basis van plantaardige oliën, zonder dierlijk vet, geur- en kleurstoffen of andere synthetische toevoegingen. 100% natuurlijk zepen, die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Echte Marseille zeep is dus geen officiële herkomstbenaming, maar wel een zeep die wordt gemaakt volgens het Marseillaanse ambachtelijke productieprocedé, zoals hierboven beschreven. Deze ambachtelijke en 100% natuurlijke Marseille zepen kun je eenvoudig online bestellen. Naast de Marseille zeep vind je ook nog andere natuurlijke producten in ons ruime assortiment van uitermate goede kwaliteit.

 

                        

                    mengen van grondstoffen             houten transportbaan              drogen in compartimenten

                       

                        snijden van zeep                      authentieke Marseille zeep                     stempels

Alle prijzen zijn in €, inclusief BTW en exclusief eventuele verzendkosten.

 

 

Daarom O-lijf-care.com Daarom O-lijf-care.com