Marius Fabre

Geschiedenis

De oorspong van de Provençaalse zepen ligt in de Alep-zeep. Dankzij de kruistochten en de daaropvolgende handel met het Westen, maakt de Middellandse Zee en vooral Marseille kennis met deze zeep. Als gevolg hiervan ontstaan er in de 12de eeuw de eerste zeepfabrieken in Marseille en in Salon-de-Provence.

In 1900, amper 22 jaar oud, opende Marius Fabre zijn zeepfabriek in de Franse stad Salon-de-Provence, dichtbij Marseille. In een schuur in zijn achtertuin installeert hij twee ketels en een paar mallen. In die tijd was Salon-de-Provence een welvarende stad dankzij de handel in olie, zeep en koffie. De grondstoffen om zeep te produceren waren immers goed voorhanden in de Provence: olijfolie uit de Alpilles, soda en zouten uit de Camarque en copra- en palmolie werden aangevoerd uit de koloniën via de havens van Marseille. De komst van de spoorweg in 1873 vergemakkelijkte de handel. Hierdoor ontwikkelde de zeepindustrie zich in een hoog tempo. Marseille en haar omgeving werden toonaangevend in het produceren van zgn. Marseille zeep.

Dankzij het grote succes verhuisde de zeepfabriek van Marius Fabre in 1927 naar zijn huidige gebouwen. Met meer ruimte voor de enorme ketels die noodzakelijk zijn voor de verzeping. Ze overleefde niet enkel twee wereldoorlogen, maar ook andere moeilijke economische tijden. Zoals de introductie van de wasmachine in de jaren '50 en daarmee de verschijning van andere wasmiddelen, de opkomst van nieuwe concurrerende zeepfabrieken en supermarkten die ook anders vervaardigde zeepproducten aanboden. In 1960 nam ze het zeepmerk 'La Sainte Famille" uit Marseille over en dat zorgde voor nieuwe inspiratie.

Anno 2013

Vandaag de dag is de traditionele zeepfabriek van Marius Fabre in handen van de vierde generatie. De Marius Fabre zepen worden nog altijd gemaakt volgens het oude zeepprocedé van Marseille waarmee men de authenticiteit en natuurlijkheid van haar zepen onderstreept. Hiermee blijft een van de oudste zuidelijke zeepfabrieken behouden en een traditie van verzeping in ketels voortgezet. In 2010 vierde de zeepfabriek dan ook haar 110ste verjaardag !   

Marseille zeep

De Marius Fabre zepen zijn dus gemaakt op basis van plantaardige oliën, zonder dierlijk vet, geur- en kleurstoffen of andere synthetische toevoegingen. 100% natuurlijke zepen, die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Echte Marseille zeep is dus geen officiële herkomstbenaming (zoals de AOC van wijn), maar wel een zeep die wordt gemaakt volgens het Marseillaanse ambachtelijke productieprocedé. Dit proces vraagt een hele reeks opeenvolgende handelingen die de kwaliteit en de zuiverheid van het product garanderen: omzetten van vetten in zeeppasta, mixen, verwarmen, wassen, drogen, snijden en bestempelen. Met als resultaat een pure authentieke Marseille zeep, ook terug te vinden in het 'Extra Pur' stempel op de zeep zelf, ontdaan van alle onreinheden, een absolute kwaliteitsgarantie. En de zeepfabriek van Marius Fabre in Salon-de-Provence is nog slechts één van de weinigen die dit ambachtelijk productieproces volgens de regels van de kunst beheersen.

 

Alle prijzen zijn in €, inclusief BTW en exclusief eventuele verzendkosten.

 

 

Daarom O-lijf-care.com Daarom O-lijf-care.com