Waarom olijfolie ?

Waarom olijfolie ?

De deugden van olijfolie

Olijven zijn hét symbool van de Provençaalse en Mediterraanse cultuur. Olijfbomen zijn vooral te vinden in de landen rondom het Middellandse zeegebied en de lokale bevolking weet dan ook als geen ander wat de therapeutische deugden zijn van olijfolie en haar extracten voor je lichaam en je haar, want zij verwerken die al eeuwenlang in allerlei huidverzorgingsproducten.

Olijfolie is een plantaardige olie die door persing uit olijven, de vruchten van de olijfboom, wordt gewonnen. Olijfolie, is met name rijk aan essentiële vetzuren, antioxidanten, vitaminen E en polyfenolen. Daardoor bezit ze verzorgende, voedende, herstellende, beschermende, verzachtende en vochtregulerende eigenschappen ten aanzien van ons huidweefsel en stimuleert ze de bloedsomloop. Met een verbeterde stevigheid van de huid als gevolg. Olijfolie houdt de huid gezond, jong, zacht en soepel.

Antioxidanten zijn stoffen die je lichaam beschermen om de schade aan lichaamscellen en weefsel, veroorzaakt door vrije radicalen, te voorkomen of te beperken. Bijvoorbeeld het tegengaan van de afbraak van de collagene en elastine eiwitvezels die zorgen voor de veerkracht van je huid. Vrije radicalen zijn reactieve deeltjes die zich bevinden in ons lichaam en hun aanwezigheid neemt toe als gevolg van bijvoorbeeld uv-straling, fijn stof, luchtvervuiling, stress, roken en slechte voeding. Antioxidanten zijn in staat om deze vrije radicalen te neutraliseren, zo kan een deel van de schade voorkomen worden, zal huidveroudering worden vertraagd en uitdroging worden tegengegaan.

Ook vitamine E is een zgn. antioxidant met een beschermende werking voor huidcellen. Deze vitamine verbetert ook de elasticiteit van de huid door de celmembraan te verstevigen, vertraagt de verschijning van rimpels en fijne lijntjes en werkt bovendien ontstekingsremmend. Onze nagels en haren profiteren mee van de aanvoer van vitamine E. Ook polyfenolen zijn antioxidanten en hebben bovendien een ontstekingsremmende werking. En vetzuren zijn vooral belangrijk vanwege hun voedend effect.

De combinatie van vitamine E met de andere nuttige antioxidanten en de interactie daartussen zorgen voor een veel effectievere werking dan de individuele stoffen. Verzorgingsproducten op basis van olijfolie geven geven je huid dus nét dat tikkeltje extra. Vandaar dat olijfolie ook wel gekend is als het 'vloeibare goud'.

Olijfolie is geschikt voor alle huidtypes en dankzij deze eigenschappen bijzonder effectief voor mensen met een droge en/of gevoelige (probleem)huid, en/of beschadigd of droog haar. Plantaardige oliën dringen goed in in je huid, omdat de cellen waaruit de plantaardige olie bestaat affiniteit vertonen met de cellen in onze huid. Dit in tegenstelling tot de cellen van minerale oliën. Hierdoor kunnen de actieve bestanddelen uit de plantaardige oliën penetreren tot de dermis (de huidlaag onder de opperhuid) waar bijvoorbeeld het probleem of de beschadiging zit. Bovendien kunnen kinderen en volwassenen die geen geur- en/of kleurstoffen verdragen op hun huid (allergieën), wél baat hebben bij producten op olijfolie-basis. 

Om de verzorging zo doeltreffend en aangenaam mogelijk te maken, warm je de olie op in je handen en masseer je daarna je gelaat of lichaam. Zo penetreert de olie beter in je huid en stimuleer je bovendien de bloedcirculatie. Nadat je een beetje olie op je huid hebt aangebracht, merk je het al: je huid is zachter en soepeler.

Olijfolie is dan ook het oudste natuurlijke huidverzorgingsproduct ter wereld.

Etikettering/Ingrediënten

Op het etiket van huidverzorgingsproducten wordt er naar olijfolie en haar extracten verwezen door middel van o.a. onderstaande INCI benamingen (International Nomenclature Cosmetic Ingredient) :

Olea europaea leaf extract - extract van de bladeren van de olijf
Olea europea extract - extract van de vruchten van de olijf
Olea europaea (olive) (fruit) (seed) oil (unsaponifiales) - olie gewonnen uit de rijpe vruchten van de olijfboom 

Sodium olivate, sodium oleate, sodium linoleate, sodium palmitate zijn INCI benamingen voor verzeepte olijfolie oftewel de benaming voor de verschillende verzeepte vetzuren van olijfolie. Sodium laurate staat dan weer voor de INCI benaming van de verzeepte vetzuren van laurierbesolie.

Een greep uit ons assortiment Een greep uit ons assortiment

Speciaal voor jou Speciaal voor jou